maanantai 22. syyskuuta 2014

Kappale 8

- Kappaleen aiheena on ruuansulatus. Ruuansulatus tarkoittaa ravintoaineiden pilkkoutumista soluille käyttökelpoiseen muotoon ja imeytymistä. 

- Ensimmäinen vaihe tapahtuu suussa. Siellä sylkirauhaset erittävät amylaasi-entsyymiä ja se pilkkoo hiilihydraatteja disakkarideiksi. Hampaat hienontavat ruuan.

- Nielussa nielemisrefleksi siirtää ruokaa eteenpäin.

- Ruokatorvessa sileiden lihasten liike kuljettaa ruokaa mahaan.

-Kun ruoka saapuu mahaan, maha varastoi, lämmittää ja sterilioi ja erittää suolahappoa ja pepsiiniä. Pepsiini pilkkoo proteiineja aminohappoketjuiksi.

- Ohutsuolessa erittyy monia entsyymejä, esim. laktaasia. Hiilihydraatit, proteiinit ja lipidit pilkkoutuvat soluille käyttökelpoiseen muotoon. Haima erittää myös monia entsyymejä kuten haimanestettä. Myös maksa valmistaa sappinestettä sappirakkoon, joka kuljettaa sitä ohutsuoleen.

- Paksusuolessa otetaan talteen vettä ja joitakin ioneja. Bakteerit tuottavat siellä K- ja B12-vitamiinia.

- Peräsuolessa muodostuu uloste, jota on pilkkoutumaton aines, bakteerit, ja kuolleet suoliston solut. Lopuksi se tulee ulos peräaukosta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti